Založ si blog

Rovný a rovnejší? Ako celému Prešovu chýba obchvat

Keď už taký národ ako Slováci začína proti niečomu protestovať, znamená to, že situácia musí byť veľmi zlá. Ukázalo sa to v minulosti pri rôznych protestoch a ukazuje sa to aj teraz pri obchvate Prešova. Ako východniar o takejto téme nedokážem písať objektívne a vlastne to ani nechcem. Rovnako ako nie sú objektívni a zrejme už ani pri zmysloch všetci tí, ktorí začali posudzovať výstavbu obchvatu. Presne toho obchvatu, na ktorý čaká metropola s 90 tisíc obyvateľmi ako na spasenie pred zápchami.

Je smutné, ak politici namiesto uvažovania v prospech ľudí podľahnú tlakom malej skupiny ľudí, ktorí sú analytikmi a odborníkmi na všetko. Akurát mám pocit, že pár kilometrov za Bratislavou o nich nikto nikdy nepočul a nikto ich nepozná. Títo ľudia nemajú zodpovednosť za nič, ale radi sa vidia v novinách (veď kto by nie) a robia všetko preto, aby brzdili celý obchvat pre veľké krajské mesto. Smutné je tiež, že podľa posledných článkov sa im to možno aj môže podariť… Prečo hovoria o iných možnostiach pre Prešov až teraz? Keď máme pripravené jedno riešenie, ktoré sa môže dokončiť a oni ho chcú sabotovať.

Zúfalstvo bežných ľudí

Asi všade vo vyspelých krajinách by bolo nemožné, aby sa začali stavať iné cesty a vláda prehliadala riešenie dopravy vo veľkom krajskom meste. Nikto nehovorí, že iné diaľnice nie sú potrebné, ale toto je presne dôkaz, ako si na Slovensku nedokážeme určiť priority už vôbec v ničom.

Celú tému veľmi zvláštne ignorujú médiá. Ale vlastne je najlacnejšie písať o niečom od stolíka z Bratislavy a neprísť sa do Prešova priamo pozrieť. Ak má niekto pocit, že je to len regionálna vec, tak sa hlboko mýlia. Rovnako sa mýlia ak si myslia, že dokončenie D1ky je už tak „obohraté“ že to ľudí ani nezaujíma. Skromne dúfam, že tie masy prešovčanov, ktoré už predtým protestovali a ďalšie masy, ktoré sa teraz protestovať chystajú, hovoria o opaku. Bežní ľudia roky chodia do práce a do školy a čakajú na vyriešenie dopravy, ktorá je kritická. Len my dnes vieme hovoriť o tom, ako to v Prešove naozaj je.

Aj keď sa nevyznám v stavebníctve, určite sa muselo roky dopredu vedieť ako má diaľnica pri Prešove vyzerať, keď ju niektorí politici sľúbili už v roku 2010 až z Bratislavy do Košíc. Prečo až teraz nabehli rôzni ľudia, ktorí sa tvária ako dôležití odborníci a všetko spochybňujú a navrhujú iné riešenia?? Je jednoduché sedieť v Bratislave a voziť sa na diaľnici akurát tak na nákupy do Viedne či Budapešti. Smutné je, že  život na východe je dnes o vození sa v zápchach do práce za tou vysnívanou švajčiarskou 500 eurovou výplatou pred zdanením.

Presne to je dôvod, prečo osobne prídem podporiť aj najnovšie protesty za postavenie obchvatu Prešova. Už sme si zvykli, že veci sa žiaľ u nás začnú hýbať až vtedy, keď sa politici zľaknú a spolu s nimi aj tí akože odborníci. Nikto z nich však nemá na to postaviť sa pred ľudí a drzo im povedať, že diaľnica v Prešove im stačí až neskôr. Alebo nikdy. Radšej budú hovoriť, že všetko posudzujú. Pravda je však len jedna. Dnes obchvat nie je, stále nevieme kedy ho budeme mať, doprava kolabuje a tá bratislavská kaviareň, ktorú médiá radi spomínajú, sa nám takýmto spôsobom vysmieva. Nám zostáva už len protestovať a dúfať, že Slováci a konkrétne teraz apelujem na Prešovčanov (!) aby opäť raz prekvapili tým, že sa nedajú opiť rožkom.

Keď sa pred voľbami náhle sfrešovatieva

21.07.2017

Kandidáti na župana by mohli byť už ozaj trochu kreatívnejší. Nie sa po rokoch vo funkciách začať odrazu starať. Je to takto totiž už veľmi okaté, že jediným dôvodom takejto snahy je iba ďalšia predvolebná kampaň. Frešo vo svojej funkcii za osem rokov neurobil nič. Iba teraz, pár mesiacov pred župnými voľbami, dal pokosiť trávnik. Potom, čo nebol dlhé roky [...]

Ako poslanci v bratislavskej Petržalke ničia investície

06.07.2017

Na Slovensku sa stalo už bežnou praxou, že developeri nasľubovali spolu s administratívnymi budovami či bytmi kopec infraštruktúry a občiansku vybavenosť. V mnohých prípadoch tieto plány ostali po odobrení štátnymi úradmi len na papieri. Stačilo zmeniť účel stavby, niečo poškrtať zaplatiť prípadne pokutu a vec vybavená. Okrem toho však pribudlo aj pár projektov, [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 5274x
Priemerná čítanosť článkov: 1758x

Autor blogu

Kategórie